- Obecnie leczeniem żywieniowym w warunkach domowych - zarówno dojelitowym, jak i pozajelitowym - objętych jest w Polsce ponad 7 tys. osób - informuje dr Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych, kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego WSS im J. Gromkowskiego we Wrocławiu, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

- Leczenie żywieniowe w warunkach domowych przynosi nie tylko korzyści dla samych pacjentów, ale również pozwala zaoszczędzić olbrzymie kwoty całemu systemowi opieki zdrowotnej - mówi dr Anna Zmarzły.
- Szacuje się, że właściwie prowadzona opieka żywieniowa zmniejsza ogólne koszty leczenia o ok. 10-15 proc. U pacjentów objętych leczeniem żywieniowym występuje mniej powikłań, w tym zakażeń, a osoby te szybciej wracają do zdrowia i pracy zawodowej. Dzięki temu nie jest też konieczne angażowanie opiekunów - podkreśla ekspertka. Dodaje, że leczenie żywieniowe powinno być świadczeniem nielimitowanym.
Wypowiedź zarejestrowana podczas III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych (HCC - Health Challenges Congress, Katowice, 8-10 marca 2018 r.).